© Tarım Pusulası 2021

3. Safran Festivali başladı

Safranbolu Kültür ve Turizm Vakfı tarafından düzenlenen, UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan ve en iyi korunan 20 kent arasında bulunan Safranbolu ilçesinde bu yıl 3. sü düzenlenen Safran Festivali başladı.

Safranbolu Kültür ve Turizm Vakfı tarafından düzenlenen, UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan ve en iyi korunan 20 kent arasında bulunan Safranbolu ilçesinde bu yıl 3. sü düzenlenen Safran Festivali başladı.

Eski Çarşı meydanında düzenlenen açılış törenine Vali Fuat Gürel, Karabük Milletvekili Dr.Hüseyin Avni Aksoy, Safranbolu Kaymakamı Dr. Fatih Ürkmezer, İl Emniyet Müdürü Sırrı Tuğ, Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, ilçe protokolü, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Kültür ve Turizm Vakfı Başkanı İş Adamı Şefik Dizdar ile vatandaşlar katıldı.

19 Ekim Muhtarlar Günü olması nedeniyletören alanında bulunan muhtarların gününü tebrik ederek sözlerine başlayan Vali Gürel, "Safranbolu’ya gelince akla hemen Safran gelir, çünkü bu şehre ismini veren bitki Safran bitkisi böyle bir bitkinin görülmesi çok önemli. İlimizde maalesef safran ekiminin giderek azaldığını üzülerek görüyoruz. Arkadaşlarımızın ifadesiyle 30 dönüm arazide 20 kiloya yakın belki daha az Safran elde edildiğini ifade ediyorlar. Ama şehrimizde belki 500 kilodan daha fazla Safran kullanılıyor buda başka ülkelerden ilimize, şehrimize gelen ürünlerden elde ediliyor. Safranbolu’daki safran bitkisi belki de dünyanın en değerli Safran bitkilerinden bir tanesi, kalite olarak en değerlisi, fakat meşakatli bir bitki. Muhtemelen ondandır ki çiftçilerimiz bu bitkiyi ekmekte biraz zorlanıyorlar. Safran aynı zamanda Safranbolu demek, böyle bir değerli kentin atalarımızdan bize bırakılan, geçmiş ve günümüz yöneticileri vasıtasıyla geleceğe taşınan bu şehrin, Safran bitkisiyle taçlandırılması gerekir, bu bitkinin hiçbir zaman unutulmaması gerekir. Arkadaşlarımızın gayretli bir şekilde bu işe gönül verdiğini biliyorum ama belki çiftçilerimizle olan iletişimimizi biraz daha artırıp bu bitkinin biraz daha attırılması, yaygınlaştırılması gerekir. Gerçekten önemli ve değerli bir bitki, bu bitki kaldığı sürece Safranbolu’da değerini devam ettirecektir. Dünyanın sayılı kentlerinden bir tanesindeyiz. Safran hasadı aynı zamanda bir turizm çeşididir. Bitki hasadı o yörede bulunan bitkilerin misafirlere hasat ettirilmesi, o ortamı paylaştırılması bir turizm çeşididir. Bunu da bu şekilde Safran bitkisinin hem yetiştirilmesi hem de gelen misafirlerle beraber hasat edilmesi gerçekten çok önemli. İnşallah önümüzdeki süreçte bu bitkinin önemi ve ekimi biraz daha artar. Kültür Turizm Vakfı Yönetim Kurulu Başkanına ve üyeleri başta olmak üzere destek veren Kaymakamlığımıza, Belediye Başkanlığımıza ve diğer kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyorum. Bunlar gönül işidir birilerin üstlenmesi ve devam ettirilmesi gerekir.”diye konuştu.

Konuşmaların ardından folklor gösterileri ve safranlı macun dağıtımı yapıldı. Yukarı Çiftlik köyünde safran hasadıyla devam edecek 3. Safran Festivali etkinlikleri, “Safran Yetiştiriciliğinde Yeni Ufuklar” söyleşisi ve Safranlı Yemekler-tatlılar yarışmasıyla sona erecek.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER