2,5 TL olan hayvan küpeleme 10 TL’ye yükseldi
TarımAdana’nın merkez Yüreğir İlçesi Ziraat Odası Meclis Üyesi Cabbar Akgül, tarım ülkesi Türkiye’de hayvancılığın zor günler yaşadığını belirterek hayvan küpeleme fiyatının 4 kat arttığını söyledi....
Adana’nın merkez Yüreğir İlçesi Ziraat Odası Meclis Üyesi Cabbar Akgül, tarım ülkesi Türkiye’de hayvancılığın zor günler yaşadığını belirterek hayvan küpeleme fiyatının 4 kat arttığını söyledi. Akgül, “Yem pahalı, süt para etmiyor. Girdi maliyetleri sürekli tırmanırken elde edilen gelir azalıyor, hatta maliyeti kurtarmıyor.” dedi.
Türkiye’de özellikle kırsal kalkınmada hayvancılığın gelişiminin büyük önem taşıdığını belirten Akgül, “Hayvancılık gerek ulusal, gerekse bölgesel kalkınmada önemli iktisadi fonksiyonlara sahip. Bu sektör, kırsal kesimde gizliği işsizliği önler. Sanayi ve hizmet sektörüne istihdam yaratır. Bunların yanı sıra halkın yeterli ve dengeli beslenmesini sağlama gibi işlevleri de olan hayvancılığın sorunlarının çözümlenmesi ülke ekonomisi açısından büyük önem taşımaktadır.” ifadesini kullandı.
Yaklaşık 20 yılı aşkın süredir hayvancılıkla uğraştığını anlatan Cabbar Akgül, köylerdeki hayvan varlığının sürekli azaldığını belirterek, böyle devam ettiği sürece bugün marketlerde kilosu 2.50-3.00 TL arasında olan sütün daha pahalıya içileceğini söyledi. Akgül, kırsaldan kentlere göçün ve bunun neden olduğu olumsuzlukların giderilmesinde hayvancılık desteğinin önem arz ettiğini kaydederek, “Bugüne kadar aile işletmeciliği ile hayvancılık yapanlar, bu hayvanlarını satarak kentlere akın ediyorlar. Oysa bu insanların karınları yaşadıkları yerlerde doymalı.” görüşünü belirtti.
HAYVANCILIĞIN BAŞLICA SORUNLARI
Hayvancılığın önündeki en büyük sorunun girdi maliyetlerindeki artış olduğuna dikkati çeken Cabbar Akgül, şunları kaydetti: “Meralarımız yok. Bir hayvan günde 8 kilogram yem tüketiyor. Yem fiyatları sürekli yükselirken, süt para etmiyor. Hayvan varlığı kayıt sistemi sağlıklı çalışmıyor. Kayıt olmadığında da devlet desteklerinden faydalanılmıyor. Bende 200 baş hayvan var, bunların ancak 30’unun kaydı çıkıyor. Bendeki hayvan bir başka köyde görünüyor. Söylediğimizde ise ‘gidin kaydını alın’ deniyor. Bizim köyde eskiden 600-700 tane sağılan inek vardı, şimdi sadece bende var. Ayrıca sağım giderleri de yüksek. Sağım ünitesi kurmak çok maliyetli. Bu şartlarda köylüler hayvan varlıklarını birer ikişer sürekli elden çıkarıyor.”
Akgül, daha önce veterinerler tarafından takılan küpeleme yetkisinin şimdi Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği’ne verildiğini hatırlatarak, “Birlik aracılığıyla yapılan küpeleme ise hayvan başına 10 TL. Neden artık veterinerler yapamıyor? Bunu da anlayabilmiş değiliz.” açıklamasında bulundu. Küpesi olmayan hayvan için kesilen ceza miktarının ise 670 TL olduğunu belirten Akgül, bu sorunun da giderilerek, eskisi gibi veterinerler tarafından yapılması gerektiğini kaydetti.
İlginizi Çekebilir