© Tarım Pusulası

2025 Yılı İlkbahar Şap Aşılama Kampanyası Başladı

Tarım ve Orman Bakanlığı, 2025 yılı ilkbahar şap aşılama kampanyasını Türkiye genelinde 17 Şubat - 13 Nisan 2025 tarihleri arasında eş zamanlı olarak başlattı. Hedef, büyükbaş hayvanların tamamının aşılanması.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen Hayvan Hastalıkları ile Mücadele Programı kapsamında, 2025 yılı ilkbahar şap aşılama kampanyası eş zamanlı olarak Türkiye genelinde başlatıldı. 17 Şubat - 13 Nisan 2025 tarihleri arasında uygulanacak kampanya ile büyükbaş hayvanların tamamının aşılanması hedefleniyor.

Şap Hastalığı ve Önemi

Halk arasında ‘Dabak’ olarak bilinen şap hastalığı, çift tırnaklı hayvanlarda rastlanan son derece bulaşıcı viral bir hastalıktır. Ağız, tırnak ve memelerde yaralar oluşturan bu hastalık; et veriminde %30-45, süt veriminde %15-35 oranında kayıplara yol açmaktadır. Özellikle genç hayvanlar hastalığa karşı hassas olup, ölümlere neden olabilir.

Kampanya kapsamında, iki aylık yaşın üzerindeki (aşısız annelerden doğan yavrularda ise 14 günlük yaşın üzerindeki) tüm sığır cinsi hayvanlar şap hastalığına karşı aşılanacaktır. Ayrıca, dişi büyükbaş hayvanlara brusella hastalığına karşı konjunktival brusella aşısı uygulanacak, koyun-keçi türü hayvanlara brusella, veba ve çiçek aşısı ile kedi-köpeklere kuduz aşısı yapılacaktır.

Hayvan Nakillerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sığır cinsi hayvanların iller arası nakillerinde ‘Veteriner Sağlık Raporu’ bulundurmak zorunludur. Bu raporun alınabilmesi için hayvanların, sevk tarihi itibariyle son 6 ay içinde Sat-2 serotipi içeren şap aşısı ile aşılanmış ve bu aşının üzerinden en az 21 gün geçmiş olması gerekmektedir.

Ayrıca, yetiştiricilerin hayvan alım-satımlarında hayvan pasaportlarını yanlarında bulundurmaları, kulak küpelerini kontrol etmeleri ve pasaportlardaki aşı bilgisine göre hayvanları sürülerine dâhil etmeleri, hastalığın kontrolü açısından büyük önem taşımaktadır.

Aşı Yaptırmayanlara Yasal Yaptırım

5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu gereği, üreticilerin kampanya döneminde hayvanlarını aşılatmaları zorunludur. Aksi takdirde cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalabileceklerdir. Aşılama kampanyası hakkında daha fazla bilgi almak isteyen hayvan sahiplerinin Tarım ve Orman İl Müdürlükleri Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürlüklerine ile İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine başvurmaları gerekiyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER