© Tarım Pusulası 2021

2018 Yılı Kayısı Rekolte Tahmini Açıklandı

Malatya Gıda Tarım ve Hayvancılık ​İl Müdür Vekili Tahir MACİT'in 2018 Yılı Kayısı Rekolte Tahmini konusunda yazılı açıklama yaptı.

İl Müdür Vekili Tahir MACİT yaptığı açıklamada, "İlimiz, Türkiye yaş kayısı üretiminin %55, Dünya yaş kayısı üretiminin %12, Türkiye kuru kayısı üretiminin %90, Dünya kuru kayısı üretiminin yaklaşık %70'ini karşılamaktadır. Malatya'da yaklaşık olarak 40 bin aile geçimini kayısı üretimi yaparak sağlamaktadır. Bu kıymetli ürün ülkemize ortalama olarak yıllık 350 milyon dolar gelir sağlamaktadır. Kayısı İlimizin Ülkemizde ve Dünyadaki markamızdır. Ayrıca ekolojik özelliklerinden dolayı renk, tat, koku, aroma ve kuru madde bakımından dünyanın en kaliteli kayısıları yine Malatya'da yetiştirilmektedir.

Bilindiği üzere İlimiz ekonomisi için oldukça önem arz eden ve tarımsal üretimin lokomotifi olan kayısı İlimiz genelinde heyet olarak yapılan çalışmalar sonucunda tahmini kayısı rekoltesi bu değerler üzerinden tespit edilmiştir. 2-3-4 Nisan ve 18-20 Nisan 2018 tarihlerinde muhtelif bölgelerde meydana gelen zira don neticesinde bazı bölgelerde ürün kayıplarına neden olduğu tespit edilmiştir.

İlimiz ve komşu ilçelerinde (Baskil, Elbistan, Gürün) yoğun yetiştiriciliği yapılan kayısıda geçmiş yıllarda da sıklıkla karşılaşılan ve dönem itibari ile başta rekolte olmak üzere taban fiyat oluşmasını, stok durumunun oluşmasının şekillenmesinde en etkin faktör olarak bakılan İlkbahar geç donları 2018 yılı üretim döneminde de gerçekleşmiştir.

1-20 Mayıs 2018 tarihleri arasında meydana gelen dolu zararı nedeni ile meyvede kalite ve ürün kaybı tespit edilmiştir. Ayrıca Mayısı ayında meydana gelen aşırı yağışlar nedeni ile yaprak delen (Çil) hastalığı yaygınlaşmış bu ise kalite kaybına neden olmuştur.

İlimiz ekonomisinde önemli bir paya sahip olan kayısının yıllık üretimi (rekoltesi) başta üreticilerimiz olmak üzere, ihracatçılarımız, kayısı üretiminde çalışan İlimiz tarım işçileri, çevre illerden gelerek ilimizde çalışan tarım işçileri ve Malatya ekonomisine dolaylı katkısı nedeniyle de Malatya halkının tamamını ilgilendirmektedir. Kayısı ile ilgili olarak bu yıl rekolte çalışmaları İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü öncülüğünde, Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası temsilcilerinden oluşmaktadır.

İlimiz genelinde toplam 7.626.832 adet meyve veren yaşta kayısı ağacı mevcuttur. Bu yıl yukarıda özetlenen nedenlerle 401.363 ton yaş kayısıelde edileceği tahmin edilmektedir. Bu yıl başta kalite nedeni ile geçmiş yıllardan bir miktar fazla 65.987 ton kayısı sofralık ve meyve suyu olarak değerlendirileceği, 335.376 ton kayısı ise kurutmalığa ayrılarak toplam 80.818 ton kuru kayısı elde dileceği tahmin edilmektedir." dedi.

Elde edilecek kuru kayısının yaklaşık %30 (24.000 ton) düşük kalite, %70'i (56.818 ton) ise yüksek kaliteli kayısı olacağı tahmin edilmektedir.

İlçeler bazında değerlendirme yapıldığında en fazla üretimin sırasıyla Battalgazi, Akçadağ, Darende, Yeşilyurt, Yazıhan, Doğanşehir, Hekimhan, Pütürge, Doğanyol, Kuluncak, Kale,  Arguvan ve Arapgir  İlçelerinde gerçekleşeceği tahmin edilmiştir.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER