© Tarım Pusulası 2021

2015 Yılı Biyolojik ve Biyoteknik Mücadele Destekleme Ödemesi Tebliği Yayımlandı

0

Bitkisel Üretimde Biyolojik ve/veya Biyoteknik  Mücadele  Destekleme Ödemesi Uygulama Tebliği (Tebliğ No:2015/22) 05 Haziran 2015 tarihli Resmi gazetede yayımlanmıştır. Destekleme başvurusunda bulunulacak alanda tüm bitki koruma faaliyetlerinin Bakanlık tarafından belirlenen entegre mücadele prensiplerine göre gerçekleştirmiş olması önem arz etmektedir.

Destekleme ödemesi için aranacak şartlar:

a) Örtüaltı üretim yerinin ÖKS'de, açık alanda üretim yerinin ÇKS de kayıtlı olması,

b) Biyolojik ve/veya biyoteknik mücadelede kullandığı BKÜ'ye ait faturaya sahip olması, (e-fatura olması durumunda firması tarafından onaylı olması)

c) 3/12/2014 tarih ve 29194 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Bitki Koruma Ürünlerinin Önerilmesi, Uygulanması ve Kayıt İşlemleri Hakkında Yönetmelik gereği ÜKD kayıtlarını tutması,

ç) Destekleme başvurusunda bulunulacak alanda tüm bitki koruma faaliyetlerini Bakanlıkça yayınlanan teknik talimatlara ve entegre mücadele prensiplerine göre gerçekleştirmiş olması,

d) Bu tebliğ kapsamında destekleme başvurusunda bulunulan BKÜ'nün Bakanlık tarafından belirlenmiş olan ruhsatlanma koşulları doğrultusunda uygulanmış olması,

e) Örtüaltında faydalı böcek kullanan üreticilerin seralarında giriş ve yan havalandırma açıklıklarının tül ile kapatılmış olması,

f) Üreticilerin zeytinde Zeytin Sineğine karşı biyoteknik mücadelede ruhsatlı olan feromon+tuzak desteğinden yararlanabilmeleri için bireysel olarak en az 60 dekar zeytinlik alanda biyoteknik mücadele yaptığını beyan etmesi veya toplam 60 dekar ve üstü olacak şekilde birleşen üreticilerin (birbirine bitişik toplu olarak bulunan zeytinliklerin olması şartıyla) ortak başvuru yapması ve başvuru yapılan alanda tüm üreticilerin uygulama yapması,

g) Ek-1'de yer alan dilekçe ekinde (a), (b) ve (c) bentlerinde belirtilen hususları belgeleyen eklerle birlikte il/ilçe müdürlüğüne başvurması,gerekir.

Destekleme miktarı:

1)Ülkemizde bitkisel üretime arız olan zararlı organizmalara karşı biyolojik ve/veya biyoteknik mücadelenin yaygınlaştırılması ile kimyasal ilaç kullanımının azaltılması amacıyla örtüaltında ve açık alanda bitkisel üretimde, destekleme kapsamına alınan ürünler ve destekleme ödeme miktarları  aşağıda yer almaktadır.

 

Örtüaltı(paket) : 460 TL/da                                                         Açık alanda (paket):70 TL/da

ÜRÜN BİYOLOJİK MÜCADELE DESTEK MİKTARI (TL/da) BİYOTEKNİK MÜCADELE DESTEK MİKTARI (TL/da)
Örtüaltı (Domates, Biber, Patlıcan, Hıyar, Kabak)  350

 110 (Feromon + Tuzak)

   60 ( Yalnızca Feromon)

Turunçgil    35

   35 (Feromon + Tuzak)

   20 ( Yalnızca Feromon)

Domates (Açıkta)      -

   35 (Feromon + Tuzak)

    20 ( Yalnızca Feromon)

Elma      -    35 (Feromon yayıcısı)
Bağ      -    35 (Feromon yayıcısı)
Zeytin      -    20
Kayısı      -    35
Nar     35 -

 

(2) Açık alanda turunçgilde Akdeniz Meyve Sineğine karşı feromon+tuzak kullanımı için tahsis edilen 35 TL/da desteklemeden, tuzak kutusunun en az 5 yıl kullanma ömrü bulunmasından dolayı daha önceden tuzak kutusu olup da sadece feromon kullanan üreticilere 20 TL/da olacak şekilde destekleme ödemesi yapılır.

(3) Örtüaltında biyoteknik mücadelede; feromon+tuzak kullanan üreticilere 110 TL/da, domateste Domates Güvesine karşı sadece feromon kullananlara 60 TL/da olacak şekilde destekleme ödemesi yapılır.

(4) Açık alanda domateste biyoteknik mücadelede; feromon+tuzak kullanan üreticilere 35 TL/da, domateste Domates Güvesine karşı sadece feromon kullanan üreticilere ise 20 TL/da olacak şekilde destekleme ödemesi yapılır.

(5) Üreticiye yapılacak olan destekleme ödemesi miktarı, üreticinin biyolojik ve/veya biyoteknik mücadele amacıyla yaptığı harcamaları gösteren fatura bedelinin, mücadele yaptığı toplam alanına bölünmesiyle elde edilecek olan dekara maliyetini geçemez.

Destekleme ödemesi başvurusu ve değerlendirilmesi

(1) 1/1/2015 tarihinden itibaren biyolojik ve/veya biyoteknik mücadele yapan üreticilerin ürün bazında son başvuru tarihleri aşağıdaki gibidir.

a) Kayısı için: 26/6/2015,

b) Elma ve bağ için: 31/8/2015,

c) Açıkta domates ve zeytin için: 30/9/2015,

ç) Turunçgil ve nar için: 30/10/2015,

d) Örtüaltı için: 31/12/2015,

tarihi mesai bitimine kadar, başvuru dilekçesi ve gerekli belgeler ile birlikte ÇKS ve/veya ÖKS kayıtlarının bulunduğu il/ilçe müdürlüğüne başvurulur.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER