© Tarım Pusulası 2021

2015 Düşük Faizli Kredi Uygulama Tebliği Yayınlandı

0

Bakanlığımızca üreticilerin finansman ihtiyaçlarının uygun koşullarda karşılanması amacıyla 2004 yılından itibaren kullandırılan, düşük faizli kredi uygulamasına 2015 yılında da devam edilmektedir. T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığıyla, gerçekleştirilecek ve toplam 29 kalemde birçok tarımsal faaliyet alanını kapsayan bu uygulama ile tarımsal maliyetler azaltılarak, üreticinin gelir seviyesini yükseltilmesi hedeflenmektedir.

 

 Damızlık süt sığırı yetiştiriciliği, damızlık etçi ve kombine sığır yetiştiriciliği, damızlık düve yetiştiriciliği, küçükbaş hayvan yetiştiriciliği, büyükbaş hayvan besiciliği, kanatlı sektörü damızlık yetiştiriciliği, su ürünleri yetiştiriciliği, çok yıllık yem bitkisi üretimi, modern basınçlı sulama ve yurtiçi sertifikalı tohum, fide, fidan üretimi konularında %100, diğer konularda % 25 ile % 75 arasında faiz indirimi sağlayan ve 14 Mart 2015 tarihinde yayınlanan 2015/8 sayılı uygulama Tebliğinde belirtilen teknik kriterler kapsamında kullandırılacak olan, düşük faizli kredilerinden faydalanma imkânı sağlanmıştır.

 

Hayvancılık, arıcılık ve su ürünlerinden kontrollü örtü altı tarımı, stratejik bitkisel üretim, yenilenebilir enerji yatırımları, sulama ve iyi tarım uygulamalarından, organik tarıma kadar birçok tarımsal faaliyeti içine alan düşük faizli kredi uygulamasında;

 

 Düşük Faizli Yatırım ve İşletme Kredisi Kullandırılmasına İlişkin 2015 Yılı Tebliğinde Yer Alan Önemli Değişiklikler 

1-“Damızlık Etçi Sığır” yetiştiriciliği kapsamı genişletilerek “Damızlık Etçi ve Kombine Sığır Yetiştiriciliği” şeklinde değiştirilerek kombine ırklar 2015 yılı tebliği kapsamına alınmıştır.

2-Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliğinde daha önceki yıllarda desteklenen Saanen, Saanen melezi, Kilis, Damascus, Ankara ve Kıl keçisi ırkları yerine tüm keçi ırkları kapsama alınmıştır.

3-Arıcılık Yatırımlarında yabani hayvanlara önlem alınması açısından elektrikli çit sistemi kapsama alınmıştır.

4-Hindi Besiciliği ilk defa 2015 yılı tebliğinde yer almıştır.

5- Lisanslı Depo Yatırımları tebliğ kapsamına alındı. Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu ve Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Yönetmeliği hükümleri kapsamında kurulmuş/kurulacak Lisanslı Depo Yatırımları kapsamda değerlendirilmiştir.

6- Stratejik Bitkisel Üretim başlığına yer verildi. (Ekonomik değeri yüksek ve arz açığı olan ürünlere yönelik yapılan üretim) Bu çerçevede Aspir, yağlık ayçiçeği, kolza, kanola, kütlü pamuk, soya, susam, yağlık zeytin üretimini stratejik bitkisel üretim kapsamına alınmıştır.

7-İşletmelerin kendi elektrik ihtiyaçlarını yenilenebilir enerji kaynaklarından (güneş ve biyokütle) üretmek için gerekli olan tesis ve alet ekipman alımları kapsama alınmıştır.

 

Düşük Faizli Yatırım ve İşletme Kredisi kullanmak isteyen üreticilerin, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi kooperatifleri şubelerine başvurmaları gerekiyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER