1880 Dekar Alanda 12000 Ton Sertifikalı Patates Tohumu Üretimi Gerçekleşti
TarımTürkiye'nin patates ambarları arasında sayılan Bitlis'in Ahlat ilçesinde patates hasadı yapıldı.
Türkiye'nin patates ambarları arasında sayılan Bitlis'in Ahlat ilçesindeki patates depolarını ziyaret eden Bitlis İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Bayram BARAN, ''İlçede sertifikalı tohumluk üretimi ve sertifikalı tohumluk kullanımının her geçen yıl daha arttığını kullanımının üretimde oluşturmuş olduğu artışın herkesi memnun ettiğini belirterek, kaliteli üretim ve birim alandaki artışın diğer yıllara oranla artmış olduğunu belirtti.
İlimizde geniş bir alanda üretimi yapılan yemeklik patateslerin, sertifikalı tohumluk ihtiyacını karşılamak ve Patateste Karantina Etmeni Zararlı Organizmaların görüldüğü bölgelerden gelebilecek hastalıklı patateslerin İlimiz topraklarına bulaşmasını önlemek amacıyla 2008 yılından itibaren sertifikalı tohumluk patates üretimine ağırlık vermekteyiz. 2008 yılında 164 dekar alanda 820 ton sertifikalı patates tohumluğu üretimi yapılırken İlimizde 2015 yılında 1880 dekar alanda 10.000 ton sertifikalı patates tohumunun hasadı gerçekleşmektedir. 2015 yılında 6 sertifikalı tohumluk üreticisi ile 1880 dekar alanda 12000 ton sertifikalı patates tohumu üretiminin gerçekleştiğini ve bu miktarın Türkiye sertifikalı tohumluk üretiminin yaklaşık % 5 ine tekabül etmektedir'' dedi.
İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü BARAN, "İlimizde yaklaşık 40 bin dekar alanda 150 bin ton patates üretimi yapılmaktadır. Bu günümüzde 1880 dekar alanda 12000 ton sertifikalı patates tohum üretimi yapılmaktadır. Bu miktar ilk olarak üretimine başlanan 2008 yılında 164 dekar alandan sağlanan 820 ton üretim ile karşılaştırıldığında ciddi bir tohum üretimi artışı olduğunu göstermektedir. Sertifikalı tohum üretimi aynı zamanda verime de etkisi oldu. Çiftçimiz burada daha çok yemeklik patates üretimi yapmaya ve burada hasadı yapılan ürünleri iç ve dış pazarlara satmaya başladı. Bitlis'in sertifikalı tohum üretiminde bölgenin en önemli merkezlerinden biri haline gelmesinin en büyük nedenlerinden biri toprak yapısının çok bakir olması ve hastalıklardan ari olmasıdır. Buda sertifikalı tohum üretiminde bölgeyi cazibe merkezi haline getiriyor. Diğer tarafta bakanlığımızın sertifikalı üretime vermiş olduğu desteklerle ilk başta 820 tonlarla başladığımız sertifikalı üretim şimdilerde 12000 ton seviyesine ulaştı. Gelecek yıl ise hedef olarak 15 bin ton üretim hedefliyoruz." dedi.
Sertifikalı patates tohumu üretimi için Bitlis topraklarının istenilen düzeyde olduğunu kaydeden BARAN, "Patates üretiminin ve satışının daha iyi bir düzeye ulaşması için üreticilere gereken desteği vereceğiz. İl ve ilçelerimizde her geçen gün yapılan doğru uygulamalarla verim artıyor. Buda hem çiftçimize hem de ilimize katkı sağlıyor. Her geçen yıl üretim hedeflerimizi arttırarak daha çok üretim yapmaya çalışacağız." diye konuştu.
İlginizi Çekebilir