© Tarım Pusulası 2021

16 Ekim 2017 Dünya Gıda Günü “Göçün Geleceğini Değiştirin’’

Her yıl 16 Ekim tarihi "Dünya Gıda Günü"  olarak kutlanmaktadır. 1945'te kurulan Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) doğum günü de sayılan gün kapsamında, dünya genelinde açlık ve yoksulluk temaları için farkındalık yaratmak, herkesin gıda güvenliğine ve besleyici gıdalara ulaşmasına katkı sunmak amacıyla yıl boyunca FAO üyesi ülkelerde çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir.

Bu yıl Dünya Gıda Günü’nde “Göçün Geleceğini Değiştirin” teması işlenerek gıda güvenliği, kırsal kalkınma ve göç arasındaki bağlantıları ele alınmaktadır.

Göç ve FAO

FAO; nedenleri, süresi ve gönüllü ya da istem dışı olup olmadığına bakılmaksızın her tür hareketi ifade etmek için göç terimini kullanmaktadır. Göçün sebepleri ve etkileri FAO’nun açlıkla mücadele ve gıda güvenliği sağlama, kırsal yoksulluğu azaltma ve doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımını teşvik etme konusundaki küresel hedefleriyle yakından ilişkilidir. FAO; zorunlu kırsal göçün ve çaresizlikten göçün temel nedenlerini bulmak; aynı zamanda düzgün, insani ve düzenli göçün faydalarını kolaylaştırmada önemli bir role sahiptir. 2018 yılında FAO, Uluslararası Göç Örgütü (IOM) ile birlikte, göç konularında uluslararası düzeyde diyaloga yardımcı, kurumlar arası bir organ olan Küresel Göç Grubu’nun (GMG) eş başkanlığını yapacaktır. Kırsalla ilgili bir olgu Gıda ve tarım, insanların refahının hala merkezindedir ve bu, birçok insanın özellikle kırsal alanlardan göç etmesinin nedenleriyle bağlantılıdır. Dünyanın yoksul ve gıda güvensizliği yaşayan nüfusunun yüzde 75’inden fazlası kırsal alanlarda yaşamaktadır ve çoğunlukla tarım ve doğal kaynak temelli geçim kaynaklarına bağlıdır. Birçok kişi ve aile, ekonomik nedenlerle yoksulluktan kurtulmak için başka uygun seçenek görmediklerinden göç etmektedir.

Kırsaldaki yoksul topluluklar, özellikle de küçük ölçekli aile çiftçileri, doğal kaynakların ve emeğin verimliliğini artırmalarını sağlayacak krediye, hizmetlere, teknolojilere ve piyasalara erişmekte büyük zorluklarla karşı karşıya kalmaktadır.

Sürdürülebilir çözümler

Tarım ve kırsal kalkınma; çevresel bozulma ve iklim değişikliği nedeniyle ortaya çıkan kırsal yoksulluk, gıda güvensizliği, eşitsizlik, işsizlik ve doğal kaynakların tüketimi gibi göçün temel nedenlerine cevap verebilir.

FAO’nun göç konusundaki çalışmaları, koşulların iyileştirilmesi ve gidilen ülkelerde alternatif geçim imkanları yaratılması yoluyla, çaresizlikten kaynaklanan göçün temel nedenlerini ele alma ve terk edilen ve varılan ülkelerde göçün kalkınma potansiyelini kullanma amacını taşır. Ayrıca, yerinden edilmişlere, ev sahibi topluluklara ve kriz durumlarındaki insanlara başka destekler de sunar

Göç bir ihtiyaç değil, bir seçim olmalıdır. FAO, kırsal alanlarda daha iyi koşulların oluşturulması ve yaşanabilir geçim kaynaklarının desteklenmesinde uzun yıllara dayanan deneyime sahiptir. FAO, ortaklarıyla birlikte, göçmenlerin, mültecilerin ve ülkesinde yerinden edilmiş kişilerin yoksulluğunun azaltılması, gıda güvenliği ve beslenme ile kırsal hane halkının dayanıklılığı konularındaki olumlu katkısını güçlendirmeye yönelik çalışmalarını genişletmeyi hedeflemektedir.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER