© Tarım Pusulası 2021

11. Ödemiş Süs Bitkileri ve Fidancılık Sergisi Açıldı

Bu yıl 11incisi düzenlenen ve 4 gün boyunca sürecek olan 11. Ödemiş Süs Bitkileri ve Fidan Sergisi'ne sektörden 125 firma katılıyor.

Bu yıl 11incisi düzenlenen ve 4 gün boyunca sürecek olan 11. Ödemiş Süs Bitkileri ve Fidan Sergisi'ne sektörden 125 firma katılıyor.

Sergi için düzenlenen açılış törenine Ödemiş Kaymakamı Celil Ateşoğlu Selçuk Kaymakamı Ayhan Boyacı, Belediye Başkanı Mahmut Badem, Türkiye Süs Bitkileri Yetiştiricileri Alt Birliği Başkanı Selahattin Altun, İzmir Orman Bölge Müdürü Şahin Aybal, Gıda Tarım ve Hayvancılık İzmir İl Müdürü Ahmet Güldal, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ağaç A.Ş. Genel Müdürü Murat Ermeydan, Ödemiş Süs Bitkileri Üreticileri Birliği Başkanı Hüseyin Cabbar, siyasi partilerin temsilcileri, süs bitkileri sektör temsilcileri ve süs bitkileri üreticileri katıldı.

Açılışta konuşan Ödemiş Kaymakamı Celil Ateşoğlu, "Burada insanlar 365 gün üretiyor. Üretmek ve toprak ile uğraşmak çok güzel bir şey. Süs bitkileri son 10 yıldır yarattığı katma değer ile önemli bir yere gelmiştir. Biz kaymakamlık olarak sorunların üst makamlara aktarılmasında aracıyız." dedi. "Kaymakam olarak süs bitkileri üretiminin bölgede hepsini görme şansım oldu." Diye konuşan Ateşoğlu, sektörle ilgili önemli projeleri olduğunu söyledi ve serginin memlekete, ülkeye, üreticilere hayırlı olmasını diledi.

Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem, "İlçemizdeki üretim ile ülkemizin ihtiyacını karşılamanın gururunu yaşıyoruz. Gururla söyleyebiliriz ki yol boyunca baktığımızda sağda, solda içerilerde yaylalarda bu işi yapan firmalarımızın olması bizleri sevindiriyor. Bizde kentimizin bu konudaki ihtiyaçlarını tamamlamaya çalışıyoruz. Üretimde belli bir standart ortaya konulduğunda kazanan taraf oluyorsunuz. Bundan sonraki günlerde daha da iyi olması dileği ile sergimiz memleketimize, ülkemize hayırlı uğurlu olsun" diye konuştu.

İzmir Orman Bölge Müdürü Şahin Aybal, "Biz ormancılarda sektöre her manada destek veriyoruz. Ormancılık ya da süs bitkileri üretimi sabır isteyen bir iştir. Genel Başkanımızın ifade ettiği gibi genç ve dinamik bir sektördür. Daha da iyi olması için bizde üstümüze düşen görevi yapmaktayız." dedi

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İzmir İl Müdürü Ahmet Güldal, "Ödemiş Süs Bitkileri Sergisine katılım her sene biraz daha artıyor. Biz bu sektörün elinden gelen her şeyi yapabilmesini istiyoruz adımlar atıyoruz. Geçen hafta Çeşme'de Türkiye genelinde önemli olan Süs Bitkileri Çalıştayı yapıldı. Değerli faydaları ve çıktıları oldu." Dedi. Süs bitkilerinin son yıllardaki gelişimine işaret eden Güldal, "Geçtiğimiz yıllarda sadece Orman Fidanlıklarının Bakanlığımıza bağlı tesislerinde yapılan dış mekan süs bitkileri, kesme çiçek üretimleri şimdi özel sektör tarafından yapılıyor. 15 yıl önce bu üretimler yoktu ama bugün Ödemiş ve Bayındır'da bizim övünerek bahsettiğimiz üretim teknikleri kullanılıyor. Bu sektöre yatırım yapanları kutluyorum" diye konuştu.

Süs Bitkileri sektörünün Türkiye'nin tarımsal ürün ihracatına 80 Milyon TL katkı sağladığını hatırlatan Güldal, Süs Bitkileri Sektörünün gelişmesi ve hedeflerine yürümesi için tüm Bakanlıkların ve il Müdürlüklerinin mümkün olan her türlü desteği vereceğini söyledi. Güldal, "Esasen çevre bilinci geliştikçe, çevre düzeni anlayışı geliştikçe bu sektöre olan ihtiyaç daha da artacaktır. Ödemiş'in süs bitkileri konusunda izlediği bu dinamik tutumun sonuçları ortaya çıkacaktır. Bu serginin Ödemiş'e de ilimize ve ülkemize de katkı sağlayacağına inancım tamdır." diye konuştu.

Ağaç A.Ş. Genel Müdürü Murat Ermeydan kimi zaman Bölgeden destek amaçlı alımlar yapıldığını vurgulayarak, 'Biz burada alım garantili çalı türü üretim protokolü imzaladık. Urla ve Ödemiş bölgesinden alımlar yapıyor. Her zaman söylediğimiz bir şey var 'Ürününüz kaliteli olsun'. Güzel neticelere hep beraber varalım. Geçen yıl ön plana getirdiğimiz uygulamada iç piyasadan alım yapmaktı. Bu doğrultuda 133 bin ağaç aldık. İthal ağaç noktasında spesifik ürünler var' dedi.

Ermeydan; "Biz daha iyisini yaptıkça daha kalitesini ortaya koydukça kazanan taraf olacağız. Bu manada çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Desteklerimiz de devam edecektir." diye konuştu

Türkiye Süs Bitkileri Üreticileri Alt Birliği Başkanı Selahattin Altun ise konuşmasında, "Sektörümüz genç ve dinamik bir sektör2008 yılında kimliğine kavuşmuş olan birliğimiz 400 üyeye sahip ve bu sayı birliğimizi temsil etmede yeterli değil. Sektörümüzde Türkiye genelinde 3500 civarında üretici arkadaşımız var. Ama süs birliğine baktığımız zaman sayının 400'de kalması uygun değildir. Dolayısıyla üretiminin X'den daha fazla olduğu bölgemizde üye sayısının az olması da SÜSBİR olarak bu bölge üreticisi olarak beni de üzmektedir. Özellikle bölgemizde sektör içinde ve Türkiye genelinde söz sahibi olan birçok arkadaşımız var. Bu arkadaşlarımızı da üye olmalarını rica ediyorum" dedi.

Açılışta konuşan Ödemiş Süs Bitkileri Üreticileri Birliği Başkanı Hüseyin Cabbar, her geçen yıl serginin daha da büyüdüğüne işaret ederek 'Hedefimiz fuarlaşmak, daha kalıcı ve etkin olmaktır. Başta Ödemiş'in, bölgenin ve ülkemizin sergimizi desteklemesi gerekiyor. Sektör ile ilgili sorunlarımızın da çözüme gitmesi açısından önemli bir sergi olduğunu düşünüyorum. Hayırlı uğurlu, bol kazançlı olsun" diye konuştu.

Konuşmaların ardından fuar alanına gelen protokol üyeleri kurdele keserek açılışı gerçekleştirdi. Stantları tek tek gezen protokol üyeleri katılımcılarla sohbet ederek bilgi aldı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER