11 Bin Yıllık Köy Aşıklı Höyük
TarımANADOLU'NUN EN DERİN TARİHİNİN ORTAYA ÇIKARILDIĞI AŞIKLI HÖYÜK'TE KAZI ÇALIŞMALARI TÜM HIZIYLA SÜRÜYOR.
Anadolu’nun ve Aksaray’ın derin tarihinin ortaya çıkarıldığı ilklerin kenti Aksaray Aşıklı Höyük’te kazılar 26. yılında devam ediyor.
Günümüzden yaklaşık 11 bin yıl öncesine tarihlenen ilklerin kenti Aşıklı Höyük’te arkeolojik kazı çalışmaları 26. yılına girdi. Aksaray Valisi Şeref Ataklı çocukları Ayşe, Taha ve Kerem Ataklı ile Kızılkaya Köyü sınırları içerisinde yer alan Aşıklı Höyüğü ziyaret ederek devam eden kazı çalışmalarını inceledi. Prof. Dr. Mihriban Özbaşaran başkanlığında sürdürülen kazı çalışmaları hakkında bilgi alan Vali Ataklı, Aşıklı Höyüğün Orta Anadolu Bölgesinin en eski yerleşim yerinden olduğunu söyledi. Aşıklı Höyük’te kazı çalışmalarının 1989 yılında başladığını ifade eden Prof. Dr. Mihriban Özbaşaran da, günümüzden yaklaşık 11 bin yıl öncesine dayanan yerleşmede insanların ilk yerleşik düzene geçtiğini, ilk tarımın yapıldığı ve ilk hayvan evcilleştirilmesinin görüldüğünü, bu bakımdan Aşıklı’nın ilklerin kenti olarak çok önemli bir yeri olduğunu söyledi. Yürütülen çalışmalar ve Aşıklı hakkında Vali Ataklı’ya bilgi veren Özbaşaran, Aşıklı’nın Anadolu ve dünya tarihine ışık tuttuğunu, özellikle Orta Anadolu’nun günümüzden 11 bin yıl öncesinin yaşamı hakkında önemli bilgiler verdiğini belirtti. Çalışmaların yapıldığı kazı alanında en alt tabakaya ulaştıklarını ifade eden Özbaşaran, bin yıllarca süren yaşam izlerinde yerleşmede yaşayan insanların yıllar boyunca yerleşik düzeni geliştirdiklerini söyledi.
Aşıklı halkının Orta Anadolu’da ilk yerleşme, tarım, madencilik, beyin ameliyatı gibi teknolojik ve bilimsel gelişmelerin öncüsü olduğunu vurgulayan Özbaşaran, Aşıklı’da ziyaretçilerin kazı alanı ve deneysel Aşıklı evlerini ziyaret ederek günümüzden 11 bin yıl öncesinde mimari yapı ve insanların bu yapılardaki yaşam tarzlarını görmesi için model evler yaptıklarını, bunları ziyarete açtıklarını belirtti. Aksaray’ın bu anlamda çok önemli potansiyeli olduğunu belirten Vali Ataklı, çok eski dönemlerde bir çok medeniyetlerin izlerinin görüldüğünü, bunların ortaya çıkarılarak turizm alanında daha iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Aksaray’ın turizmde sahip olduğu potansiyelini iyi şekilde değerlendirmek istediklerini ifade eden Vali Ataklı, bunun için ‘Turizm Eylem Planı’ adı altında turizmde neler var, ne yapılmalı şeklinde rehber olacak şekilde bir çalışma başlattıklarını söyledi. Ortaya çıkarılacak çalışma planına göre turizmde gerekli adımların önceliklere göre ivedilikle atılacağını ifade eden Vali Ataklı, "Aksaray’ın tanıtılması için elimizdeki bütün turizm imkanlarını en iyi şekilde değerlendireceğiz. Aksaray’ın turizmde daha iyi konuma gelmesi için hep beraber gayret göstereceğiz" dedi.
Vali Ataklı daha sonra kazı çalışmalarında elde edilen buluntuların değerlendirildiği Aşıklı Kazı Evi Laboratuvarını ziyaret etti. Burada kazı ekibinde yer alan çeşitli ülkelerden gelen bilim adamlarının yaptığı çalışmalar hakkında bilgi alan Vali Ataklı, Aşıklı Höyüğün önemli bir kazı alanı olduğunu belirterek, kazı başkanı Prof.Dr.Mihriban Özbaşaran’a teşekkür edip çalışmalarında başarılar diledi.
İlginizi Çekebilir