104 ülkeye kuru kayısı ihracatı
TarımDünyanın kuru kayısı ihtiyacının yüzde 80'inin karşılandığı, "Dünya Kayısı Başkenti" olarak da anılan Malatya'dan bu yıl 104 ülkeye 100 bin ton kayısı ihraç edilmesi planlanıyor.
Dünyanın kuru kayısı ihtiyacının yüzde 80'inin karşılandığı, "Dünya Kayısı Başkenti" olarak da anılan Malatya'dan bu yıl 104 ülkeye 100 bin ton kayısı ihraç edilmesi planlanıyor.
Hasanbey, Kabaaşı, Hacıhaliloğlu ve Alyanak gibi birbirinden farklı irilik ve lezzette kayısının yetiştiği Malatya'da çekirdeklerinden ayrılıp kurutularak fabrikalarda işlenen kuru kayısılar dünyanın dört bir yanında sofraları süslüyor.
Rusya'dan Yeni Zelanda'ya, Amerika'dan Suudi Arabistan'a kadar bu yıl 104 ülkeye gönderilen kayısılar, ihracat sayesinde hem ülke hem de kent ekonomik katkı sağlıyor.
Malatya Ticaret Borsası Başkanı Gürsel Özbey, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2014 ve 2015 yılında kuru kayısıda zirai don yaşandığını bu nedenle 2016 yılına girerken, geçmişten kalan tüm stokların tüketildiğini belirtti.
Önceki yıl Malatya'dan 76 bin 500 ton kuru kayısı ihracatı yapıldığını hatırlatan Özbey, bunun karşılığında 322 milyon 500 bin dolarlık ihracat girdisi elde edildiğini söyledi.
Kuru kayısı ihracat döneminin ağustosta başladığına değinen Özbey, şunları kaydetti:
"Bu yılın ihracatı 2017 yılının temmuz ayına kadar devam edecek. Ağustos ayında 8 bin 55 ton kuru kayısı ihracatı karşılığında 27 milyon 500 bin dolar ihracat geliri elde edildi. Eylül ayı rakamları henüz elimize ulaşmadı. Onun da 8 ila 10 bin ton arasında olacağını tahmin ediyorum. Eğer bu periyotta gidersek, kuru kayısı ihracatının artarak devam edeceğini düşünüyorum. Bu yıl 100 bin ton kuru kayısı ihraç edeceğimizi öngörüyorum."
- "İhracatımızı ve döviz girdimizi artıracağız"
Malatyalı ihracatçının özveriyle çalışarak, kuru kayısı ihraç ettiği ülke sayısının her geçen yıl arttırdığını vurgulayan Özbey, "Şu anda 104 ülkeye Malatya'dan kuru kayısı ihracatı yapılıyor. Malatya kayısısı dünyada hakimiyetini devam ettiriyor. Dünyadaki yaş kayısı üretim miktarı yaklaşık 2 milyon 500 bin ton. Malatya 600 ile 800 bin ton yaş kayısı üretebiliyor. Bu da dünya kayısı üretiminin yüzde 25'i demek. Kuru kayısıda ise Malatya dünya kuru kayısı ihtiyacını yüzde 85 ile 90 oranında karşılama potansiyeline sahip. Biz bu potansiyelimizi iyi değerlendirerek, ihracatımızı ve döviz girdimizi arttıracağız." diye konuştu.
Kuru kayısıların en çok ABD ile Avrupa Birliği ülkelerine ve Rusya'ya ihraç edildiğini hatırlatan Özbey, Rusya'nın kuru kayısı ihracatında 5. sırada yer aldığını kaydetti.
Özbey, Rusya ile Türkiye arasında yaşanan uçak krizinden kuru kayısı ihracatının da etkilendiğini, krizin sona ermesinin ardından Rusya ile ihracatın, ekonomik programın ilerleyerek devam ettiğini belirterek, "Şu anda Malatya kuru kayısısı da Rusya piyasasına girmeye başladı. Rusya genelde 9. ayda kayısı ithalatına başlıyor ve mart ayına kadar devam ediyor. Rusya'ya kuru kayısı ihracatının artarak devam edeceğine inanıyorum." dedi.
- Fiyatlar artacak
Gürsel Özbey, önümüzdeki günlerde kuru kayısı fiyatlarında artış yaşanmasını beklediklerini bildirdi.
Sezon başlangıcından itibaren kaliteye göre kuru kayısı fiyatlarında 1-2 lira arasında artış yaşandığını aktaran Özbey, "Kuru kayısı fiyatlarında biraz daha artış olacağını tahmin ediyorum. Sezon başında üreticiden alım ücreti olarak 6 ile 6,50 lira olan kayısı şimdi 8 ile 8,50 liraya çıktı. Kalitesine göre 10-12 lira arasında olan kayısılar da var. Gün kurusu kayısının fiyatı biraz daha farklı. Üreticiden 15-16 liraya alınıyor." şeklinde konuştu.
Üreticilerin pazarı takip etmesinin önemine dikkati çeken Özbey, çiftçilerin pazara ihtiyaçlarını karşılayacak kadar kayısı arz etmesi gerektiğini vurgulayarak, böylece kayısıların değerinden ucuza satılmasının önüne geçilebileceğini kaydetti.
İlginizi Çekebilir