1 megavat sınırı
TeknolojiLisanssız elektrik üretiminde bir süredir beklenen yönetmelik değişikliği dün Resmi Gazete’de yayımlandı. Bundan sonra rüzgâr ve güneş enerjisine dayalı lisanssız elektrik üretiminde aynı kişi ve kurum aynı trafo merkezinde çatı uygulamaları hariç olmak üzere 1 megavattan fazla tesise sahip olamayacak.
ENERJİ Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) lisanssız enerji projelerini yakından ilgilendiren yeni yönetmelik değişikliği dün Resmi Gazete’de yayımlanarak, yürürlüğe girdi. Artık aynı trafo bölgesinde aynı yatırımcı tarafından 1 megavattan (MW) fazla elektrik şebekeye verilemeyecek. Aynı zamanda üretim tesisi ile ilişkilendirilen tüketim tesisinin sözleşme gücünün 30 katından fazla üretim gücüne sahip olunamayacak.
Yönetmeliğe göre, çatı uygulamaları hariç olmak üzere her bir trafo merkezinde, kurulu gücü 1 MW veya Kanunun 14’üncü maddesi çerçevesinde Bakanlar Kurulu kararı ile belirlenmiş kurulu güç üst sınırına kadar olan rüzgar ve güneş enerjisine dayalı enerji üretim tesisleri için; herhangi bir gerçek veya tüzel kişiye ve söz konusu gerçek veya tüzel kişinin doğrudan veya dolaylı olarak ortak olduğu tüzel kişilere ve bu kişilerin kontrolünde olan tüzel kişilere, tüketim tesisi sayısına bakılmaksızın en fazla 1 MW tahsis yapılabilecek.
Söz konusu gerçek veya tüzel kişinin doğrudan veya dolaylı olarak ortak olduğu tüzel kişilere ve varlığı halinde bu kişilerin kontrolünde olan tüzel kişilere ilişkin bilgilerde ilgili tüzel kişinin beyanı esas alınacak. Bu beyanın yanlış, eksik veya yanıltıcı olarak verildiğinin saptanması halinde ilgili gerçek ve tüzel kişiye ait bağlantı anlaşması çağrı mektubu iptal edilecek. Yine bu kapsamdaki tesislerin kurulu gücü, ilgili üretim tesisi ile ilişkilendirilecek tüketim tesisinin bağlantı sözleşme gücünün otuz katından fazla olamayacak.
KOOPERATİFLERE TAHSİS
Kooperatifler, kooperatif birlikleri ve kooperatif merkez birlikleri vasıtasıyla kurulan tesisler için yapılan tüketim birleştirmelerinde, yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı kuracakları üretim tesislerine ortak sayısına bağlı olarak ve her bir tüketim tesisi ile ilişkilendirilen üretim tesisinin kurulu gücü 1 MW’ı geçmeyecek şekilde tahsis yapılacak. Buna göre, 100 ortaklı kooperatifler, kooperatif birlikleri ve kooperatif merkez birlikleri için 1 MW’a kadar; 100’den fazla 500’e kadar ortaklı kooperatifler, kooperatif birlikleri ve kooperatif merkez birlikleri için 2 MW’a kadar; 500’den fazla 1000’e kadar ortaklı kooperatifler, kooperatif birlikleri ve kooperatif merkez birlikleri için 3 MW’a kadar; 1000’den fazla ortağı olan kooperatifler, kooperatif birlikleri ve kooperatif merkez birlikleri için 5 MW’a kadar tahsis yapılabilecek. Yenilenebilir enerji kaynağına dayalı ve kendi tüketim tesisine doğrudan bağlı üretim tesisleri için başvuru ve ihtiyaç fazlası enerjinin değerlendirilmesinde izlenecek usul ve esaslar ile bağlantı anlaşması çağrı mektubu formatı Kurum tarafından belirlenecek.
KAPASİTE TAHSİSLERİ
Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Aracı bileşenlerine dahil hibe programları kapsamında; yenilenebilir enerji kaynağına dayalı, sadece kendi elektrik enerjisi ihtiyacını karşılamak üzere bağlantı sözleşme gücünü geçmeyecek şekilde, tarım ve kırsal kalkınma amaçlı kurulu gücü azami 300 kW olan üretim tesisi ile tüketim tesisinin aynı bağlantı noktasında olduğu projeler için her bir trafo merkezinde toplam 1 MW kapasite tahsis edilecek. TEİAŞ tarafından belirlenen maksimum bağlanabilir kapasitesinin tahsis edilmiş olması halinde ilgili trafo merkezine ilişkin başvurular herhangi bir işlem tesis edilmeksizin iade edilecek. Birden fazla yenilenebilir enerji kaynağına dayalı başvuru olması ve başvuruya konu üretim tesisinin tüketim tesisi ile aynı yerde olması hallerinde üretim tesisinin bağlantısına ilişkin değerlendirmede, başvuruya konu üretim tesisi ile ilişkilendirilen tüketim tesisinin bağlantı sözleşme gücü en yüksek olan başvuruya öncelik verilecek. Ancak, başvuruların tüm kriterleri sağlaması durumunda ilgili şebeke işletmecisine veya varsa ilgili İl Özel İdaresine yapılan başvuru tarihi sıralamaya esas alınarak işlem tesis edilecek. İlgili diğer mevzuat hükümlerine uygun olması halinde tarım arazilerinin bir kısmında tarımsal sulama amacıyla üretim tesisi kurulabilecek.
Dağıtımcı akrabasına yasak
DAĞITIM ve görevli tedarik şirketlerinin doğrudan ve dolaylı ortakları ve bu kapsama giren gerçek kişilerin birinci derece akrabaları, dağıtım ve görevli tedarik şirketleri ile bu tüzel kişilerin doğrudan ve dolaylı ortaklarında istihdam edilen kişiler ve bunların birinci derece akrabaları, bu iki grup kapsamına giren gerçek ve tüzel kişilerin kontrolünde olan tüzel kişiler, ilgili dağıtım şirketinin dağıtım bölgesi ve ilgili dağıtım şirketinin hissedarı olduğu dağıtım bölgesinde rüzgar ve güneş enerjisine dayalı kurulu gücü 50 kW’dan fazla lisanssız üretim faaliyetinde bulunamayacak. 1 MW’a kadar olan olan rüzgar ve güneş enerjisine dayalı enerji üretim tesisleri için başvuru tarihinden, geçici kabulü yapılana kadar, veraset dışında pay devri yapılamayacak.
Genelkurmay tedbiri
YÖNETMELİK kapsamındaki rüzgar enerjisine dayalı inşa halinde veya işletmedeki üretim tesisi sahibi kişiler; kriz, gerginlik ve harp durumlarında Genelkurmay Başkanlığı ve/veya MİT Müsteşarlığı tarafından talep edildiğinde, Genelkurmay Başkanlığı’nın sorumluluğunda işletilen haberleşme, seyrüsefer ve radar sistemlerine ve/veya MİT Müsteşarlığı’nın sorumluluğunda işletilen sistemlere etkisi olduğu tespit edilen türbinlere ilişkin talep edilen tedbirleri yerine getirmekle yükümlü olacaklar.
İlginizi Çekebilir