1 kilo bal için 6 milyon çiçeğe konuyorlar
HayvancılıkSamsun Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. Ali Korkmaz, dakikada 11 bin 400 kez kanat çırpan bal arılarının 1 kilo bal üretebilmesi için 40 bin arının 6 milyon çiçeğe konması gerektiğini söyledi.
Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. Ali Korkmaz, arılar hakkında bilinmeyen gerçekler hakkında açıklamalarda bulundu. Arıların, dünyadaki ekolojik denge için çok önemli olduğunu vurgulayan Korkmaz, bir bal arısının 4 kanadı, 6 ayağı ve 5 gözü olduğunu belirtti.
Arıların fiziksel özellikleri hakkında bilgiler veren Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. Ali Korkmaz, "Bal Arılarının Gizli Bilgileri" adlı kitabında da bu verilere yer verdiğini ifade ederek, "Erkek arılar petek üzerindeki en korumasız olan yerlerde yapılan gözler içerisinde yetiştirilirler. Ayrıca döllenmemiş yumurtalardan yetiştirildikleri için babaları yoktur. Erkek arının tek görevi, ana arı ile havada çiftleşmektir. Bu nedenle kovan içerisinde gözleri en gelişmiş olan birey erkek arıdır. Arılarda çoğalma, oğul vermek suretiyle olur. Oğul verme, çoğalma içgüdüsü ile yeni bir koloni oluşturmak üzere, ana arının bir kısım işçi arı ile birlikte kovanını terk etmesidir. Besin kaynağı 100 metreden yakın ise bal arıları dairesel dans yaparak besin yerini haber verirler. Çalışkanlık ve temizliğin sembolü olan bal arıları parfüm kokusunu hiç sevmez. Çünkü parfüm, haberleşme sistemlerine zarar verir. İnsanlık aleminde çift cinsiyetli bireyler bulunduğu gibi arılar dünyasında da vardır. Gynandromorph arının üst kısmı erkek, alt kısmı dişi bir arıdır" dedi.
"Bal arıları dakikada 11 bin 400 kez kanat çırpar"
Bal arılarının dakikada 11 binden daha fazla kanat çırptığını vurgulayan Dr. Ali Korkmaz, "Bir bal arısının 4 kanadı, 6 ayağı ve 5 gözü vardır. Bal arıları dakikada 11 bin 400 kez kanat çırpar. Bir bal arısı yaklaşık olarak saatte 24 km hızla uçabilir. Ana arılar 16, işçi arılar 21 ve erkek arılar 24 günde ergin hale gelirler. Analı ve normal bir kolonide mart ayında kuluçkadan çıkan işçi arılar 35 gün ve haziranda çıkanlar 28 gün yaşarlarken, eylül-ekim aylarında yetiştirilen işçi arılar 304 gün kadar yaşayabilmektedirler. Erkek arılar 54 gün yaşarlar. 10 bin adet işçi arı 1 kg ağırlığındadır. Tek katlı bir kovanda 2.5 kg arı vardır. Tabiattaki tozlaşmanın yüzde 85'i bal arıları sayesinde yapılmakta ve bu hizmeti ile arıcılık bal değerinin 15 katı fazla değer üretmektedir. Arılar 1-2 km yarıçaplı alanda tarlacılık yapmakla birlikte, 13 km kadar uzağa gidebilirler. Dünya'da 20 bin arı türü bulunmaktadır. Arılar 40 milyon yıldır dünyada bulunmaktadır. Kovan yeri 50 cm değiştirilirse arılar yerlerini bulmakta güçlük çekerler. Bir koloninin günlük su ihtiyacı 200 gramdır. Su taşıyan işçi arılar günde 50-100 sefer yaparlar ve her seferde 50 mg su taşırlar. Ülkemizde 1,5 milyon koloni göçer arıcılık yapmaktadır" diye konuştu.
"40 bin arı 1 kilo bal üretmek için 6 milyon çiçeğe konuyor"
1 kilo bal üretmek için 10 binlerce arının milyonlarca çiçeğe konduğunu dile getiren Korkmaz, "Bal arılarının, 1 kg bal üretebilmek için 40 bin arının 6 milyon çiçeğe konması gerekiyor. Bir kovan arı yarım kiloluk bal için 88 km kadar uçar. Bir işçi arı hayatı boyunca 1/12 çay kaşığı bal yapabiliyor. Bir arının dünyanın etrafında dolaşabilmesi için 2 yemek kaşığı ya da 25 gr bala ihtiyacı vardır. Bal arıları bir peteği doldurabilmek için 100 milyon çiçekten nektar alıyor ve 100 bin km kanat çırpıyorlar. Bir koloni 1 kilo bal üretmesi ve yaşamını sürdürebilmesi için 8 kilo bal tüketmektedir. Bunu yapabilmesi için kat ettiği yol yaklaşık olarak 6 kez dünya çevresinin dönülmesine eşittir. Bal arıları 260 gram nektardan 100 gram bal yaparlar. Toplanan nektarın yüzde 35'i bala dönüşür. Balda yüzde 18 su, yüzde 38 fruktoz, yüzde 31 glikoz, yüzde 1 sakkaroz, yüzde 7 diğer şekerler, yüzde 0,5 asitler, yüzde 0.26 ham protein, yüzde 0.17 ham kül ve yüzde 2.21 iz elementleri bulunur. Bir kovan yılda 80 kg bal tüketir" şeklinde konuştu.
İlginizi Çekebilir