© Tarım Pusulası 2021

1. Bingöl Bal Çalıştayı Düzenlendi

Bingöl Üniversitesi Rektörlük Konferans Salonunda gerçekleşen çalıştayda Bingöl Arıcılar Birliği Başkanı Mehmet Can ÜZER, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet YILDIRIM, Merkez Arıcılar Birliği Başkanı Bahri YILMAZ, Orman Genel Müdürlüğü Odun Dışı Ürün ve Hizmetler Daire Başkanı Emin ŞİMDİ, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı Dr. İbrahim ÖZCAN, Bingöl Üniversitesi Rektörü İbrahim ÇAPAK, Kalkınma Bakan Yardımcısı Yusuf COŞKUN ve Vali Yavuz Selim KÖŞGER tarafından açılış konuşmaları yapıldı.

Kalkınma Bakan Yardımcısı Yusuf COŞKUN, çalıştayda yaptığı konuşmasında çalıştayın Bingöl’e hayırlı olması temennisinde bulunarak: “Dünyanın varoluşundan beri bal üretimi var. Bingöl de bu coğrafyada bundan nasibini alan illerden biri. Bingöl’de balcılık geçmişinden bugüne hep aile bazında amatör şekilde yapıldı. Temennimiz o ki artık gelişen teknoloji ve desteklerle birlikte Bingöl balı hak ettiği yeri alsın.

Bu çalıştay ile Bingöl’ün doğasında var olan bu servetini dışarı çıkarmamız lazım. Bunu en başta değerli bal üreticilerimiz ile yapacağız. Onları organize eden birliğimizle yapacağız. Onlara destek sunan değerli bilim adamları ile yapacağız. Onlara katkı sağlayan bakanlık yetkililerimiz ile yapacağız.

Nereye gidersek gidelim, Bingöl’ü bilmeyenler soruyor Bingöl’ün neyi meşhur diye. Bingöl’ün havası meşhur, suyu meşhur ve balı meşhur diyoruz. Bingöl’ün havasını ihraç edebilir miyiz? Asla, Bingöl’ün suyunu dünyaya ulaştırabilir miyiz? Çok zor. Ancak Bingöl’ün balını dünyanın dört bir tarafında götürebiliriz. Bu hepimizin elinde. El ele vereceğiz, gönül gönüle olacağız, arılar gibi çalışacağız ve bu işi bal gibi yapacağız. Çalıştayın Bingöl’e hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Çalıştayda yaptığı konuşmasında Vali Yavuz Selim KÖŞGER, Bingöl balının kalitesinin çok iyi olduğunu ancak üretimin az olduğunu belirterek: “Bingöl’de arıcılığın çok büyük ehemmiyeti var. Bingöl balının niteliğini herkes biliyor ancak üretim yeterli değil. Biz kaliteyi düşürmeden bal üretimini arttırmamız lazım.

Büyüklerimiz çalışkan insanı tarif ederken ‘arı gibi ol’ derler. Arı; en güzel yerlere konar, en güzel çiçekleri gezer, konduğu dalı asla incitmez hatta polen taşıyarak fayda sağlar ve sonuçta da dünyanın en lezzetli mahsullerinden biri olan balı ortaya çıkarır. Bingöl’ü termal turizmde bölgenin merkezi yaptığımızda Bingöl ballarını da daha hızlı şekilde tanıtmış olacağız. Bingöl’ün florası çok zengin. Bu zenginlikten istifade ederek Bingöl’ü arıcılıkta daha iyi noktalara taşıyacağız.

Valilik olarak Kafkas ana ırkı arıları arıcılarımıza ulaştıracağız. İnşallah önümüzdeki dönemde bu çalıştayın da neticesiyle birlikte, Bingöl arıcılığı çok daha iyi noktalara gelecektir. Burada yapılacak çalışmanın hem Bingöl’ümüze hem ülkemize faydalar getirmesini diliyorum” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Öğr. Gör. Mehmet Ali KUTLU moderatörlüğünde panel düzenlendi. Panelde Arı Yetiştiriciliği Birliği Merkez Başkanı Bahri YILMAZ tarafından Türkiye Arıcılığı, Hacettepe Üniversitesi Doç. Dr. Aslı ÖZKÜK tarafından Balların Kimyasal Yapıları, Sütçü İmam Üniversitesi Doç. Dr. Halil YENİAR tarafından Balarısı Kolonilerinde Açlık ve Beslenme, Bingöl Üniversitesi Doç Dr. Ömer KILIÇ tarafından Arı florası ve ballı bitkilerin korunması, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Yard. Doç. Dr. Cengiz ERKAN tarafından Bal arılarında stres faktörleri konulu sunum gerçekleştirildi.

Çalıştaya Vali Yavuz Selim KÖŞGER, Kalkınma Bakan Yardımcısı Yusuf COŞKUN, Bingöl Üniversitesi Rektörü İbrahim ÇAPAK, Vali Yardımcıları Cevat GÜN, Muhammet Fuat TÜRKMAN ve Numan Tahir ŞİMŞEK, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı Dr. İbrahim ÖZCAN, Orman Genel Müdürlüğü Odun Dışı Ürün ve Hizmetler Daire Başkanı Emin ŞİMDİ, Merkez Arıcılar Birliği Başkanı Bahri YILMAZ, Bingöl Arıcılar Birliği Başkanı Mehmet Can ÜZER, Tarım İl Müdürü Mehmet YILDIRIM ile arı üreticileri ve vatandaşlar katıldı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER